7.7.09

Kolestrol tinggi?

10 Jenis Makanan Antikolesterol

.
Oleh : Tok_Busu

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga Dptmenghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral ygmembantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) danmeningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besiboleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bungamatahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyakmengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDLsehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga bolehdiperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkankhasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnyamenyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrolLDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitaminE. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDLdan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrolLDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkandiet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlmdarah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranyadijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkanmengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnyabertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai

Tiada ulasan: