12.4.09

KEMBALIKAN NENG KAMI



neng.. kami kehilanganmu

Saya baru balik dari surau, saya cakap kat student saya tentang kehilangan neng. Saya buat solat hajat agar neng datang balik pada kami.







neng sangat istemewa pada kami sekeluarga. Dier tu sebahagian dari ahli keluarga kami. Dia masih baby lagi, bulan 6 ni sepatutnya baru nak sambut hari lahirnya yang ke setahun.

Tak sangka, sehari dua sebelum kehilangannya, dier pandai melepak kat tembok luar pagar asrama.
Dier duduk dengan mencomelkan wajahnya yang sememangnya kiut miut tu. dan pada hari Sabtu 11/4/09 dier tak balik rumah sehinggalah ari ni.
Selalunya bila subuh dier pasti mengetuk pintu bilik saya, masa saya nak kesurau jam 5.30 dier dah ketuk pintu, dier tolak pintu guna kepala dier.
Manalah dier ni, Kami dah cari merata tempat, tak jumpa jugak. Peratus minda saya berfikir dier ni kena culik. DIA KENA CULIK!!

I miss you so much neng. Dier budak baik, dia lembut, penakut dan selalu kena belasah kucing penguasa tu. Dier tak pernah menyakitkan hati kami, dier penghibur kami, tempat kami mengadu bila kami stress. Bila saya balik kerja dier tunggu saya, begitu juga bila muizz balik sekolah dier tunggu dengan bunyi motorbotnya tu.

Dier selalu ikut saya bila saya memantau dorm student,
dan bila saya kejutkan pelajar waktu solat subuh jam 5.30 pagi tu dier ikut saya untuk sama sama kejutkan student ni.

Banyak istemewa tentang neng. di badannya ada bentuk belang alif lam lam ha. Bila tidur dier suka telentang. Betul... memang dier tidur menelentang. dan dier suka dalam tempat tempat kecil seperti tidur dalam kotak atau bakul kecil.
Badannya besar, kembang, bulunya sangat lembut. Dier periang, dan tak pernah menyakitkan hati orang lain. Dan paling penting dier sangat manja dengan kami semua.

Students saya cakap dier sombong dengan mereka. yalah sebab dier tu alim, dier tak pandang anak dara. Dier skima sikit. Kalau jalan tak pandang kiri kanan pun.


Dier tak bape pandai makan nasi or ikan. dier makan makanan dier jelah. banyak lagi tu ha, saya baru beli.... terlihat makanan dier menitis air mata. rumah saya dah banjir dah ni.

2 ulasan:

aisha berkata...

asalamualaikum ustazah...

name sye ummi aishah balqis(1 SAB,ATPN)saya nak bgtau yg mse ari jum,sye ade npk ade seorg budak yg bdn dy agak sehat,(bdk luar yg selalu main kat asrama),asyik bwk neng kat luar asrama...mayb, bdk 2 kut yg ambik,...sye juz ckp jerk... x pasti lah btl ke x...

SiTi roHaNi suLaiMaN berkata...

tq aisha...