15.1.10

Gerhana Matahari Separa 15 Januari 2010

Pada 15 Januari 2010, Malaysia akan menikmati satu lagi fenomena yang jarang berlaku iaitu gerhana matahari..
Tetapi kali ini malaysia akan menikmati gerhana matahari separa sahaja dimana matahari akan ditutup oleh bulan sebanyak 43% sahaja.


Gerhana matahari berlaku apabila bulan berada antara bumi dan matahari.. ini membuatkan kawasan bumi yang mengalami siang akan mengalami gerhana kerana bulan telah menghalang atau melintasi depan matahari, sesetengah kawasan akan mengalami gerhana separa dan sesetengah lagi akan mengalami gerhana penuhGerhana kali ini akan berlaku pada hari jumaat kira-kira jam 3 petang hingga 5.37 petang. Gerhana kali ini digelar sebagai "Annular" atau "gerhana cincin"...Hal ini kerana bulan lebih kecil sedikit berbanding matahari, apabila bulan melintasi depan matahari secara fasa annularity, matahari akan membentuk seolah-olah sebentuk cincinKepada umat islam disarankan untuk solat gerhana.

Malaysia akan menikmati 34 gerhana matahari pada abad ke-21 ini, manakala 6 gerhana penuh iaitu 4 gerhana cincin dan 2 gerhana total. gerhana cincin penuh akan berlaku pada 2019, 2031, 2042 dan 2096 manakala gerhana penuh pula pada tahun 2042 dan 2082. Betapa jarangnya gerhana matahari yang berlaku di Malaysia, oleh itu, bersyukur la kita apabila melihat fenomena jarang ini, kerana Allah mencipta gerhana untuk melihat hambanya sama ada bersyukur atau tidak, bersyukurlah dengan melakukan solat gerhana.

Untuk langkah-langkah keselamatan, dilarang melihat matahari secara terus, ini akan menyebabkan mata anda akan rosak, sila pakai penapis matahari atau cermin mata gerhana yang dijual dimana-mana kedai menjual aksesori astronomi..ataupun gunakan kaedah pinhole projection

Tiada ulasan: